Actueel Nieuws

Bloemsierkunst Antoinette Glasbergen in Susteren gecertificeerd duurzaam bloemist

Het smalste stukje Nederland is een gecertificeerd duurzame bloemist rijker. Bloemsierkunst Antoinette Glasbergen behaalde begin november het zilveren predicaat van de Barometer Duurzame Bloemist. Een garantie dat gediplomeerd meesterbinder Antoinette Glasbergen duurzamer onderneemt en duurzamer inkoopt in de winkel aan de Swentiboldstraat 4 in Susteren.

Antoinette behaalde het certificaat binnen een half jaar en behoort daarmee tot een steeds groter wordende groep gecertificeerd duurzame bloemisten. De onderneemster vindt dat ze niet kon achterblijven. “Om mij heen zie ik dat steeds meer bedrijven met duurzaamheid bezig zijn. Bovendien wordt het ook steeds vaker gevraagd en daar speel ik graag op in. Milieutechnisch is ook het beter en het is een stukje bewustwording van je eigen bedrijf”, zegt Antoinette. De onderneemster geeft met het Barometer-certificaat de garantie af dat de bedrijfsvoering en de inkoop duurzamer zijn. Gecertificeerde bloemisten worden jaarlijks gecontroleerd door een onafhankelijke instantie.

Het percentage verantwoorde bloemen en planten ligt bij Bloemsierkunst Antoinette Glasbergen rond de 35 procent. Keurmerken die worden ingekocht zijn onder meer: MPS-A(+), EKO/Biologisch, On our way to PlanetProof en Fairtrade/Max Havelaar. Toch is het niet altijd makkelijk, volgens Antoinette. “Ik heb een ruime sortering bloemen en planten, waarbij ik merk dat veel bloemsoorten niet duurzaam worden aangeboden. In dat opzicht zou bij kwekers veel kunnen verbeteren. Vooral de inkoop van biologische bloemen is lastig.” Daarnaast doet het bedrijf aan afvalscheiding, heeft een groene energieleverancier, LED-verlichting en duurzamer transport. Verder gebruiken gecertificeerde bloemisten milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, verantwoordere verpakkingsmaterialen en Fairtrade snijbloemenvoeding. Bovendien staat goede zorg voor medewerkers centraal. Met de twee bloembindsters Anja en Esther, bezorger Raymond en haar onmisbare moeder als vrijwilligster voor alle hand-en-spandiensten worden alle vormen van bloemwerk verzorgd en eventueel bezorgd in de regio Echt-Susteren, Maasbracht, Sittard-Geleen-Born, Maaseik en het Duitse Selfkant.


“Verduurzamen is een investering, maar met FloraNL had ik goede begeleiding en een stok achter de deur. Maar bovenal wordt het landelijk bezorgen van een duurzamer boeket nu mogelijk gemaakt”, aldus Antoinette. In Nederland zijn inmiddels bijna 150 bloemisten duurzaam gecertificeerd via de Barometer Duurzame Bloemist. Mede-directeur Ruud Steur van FloraNL zegt: “Antoinette is een zeer gedreven en gemotiveerde, professionele bloemist. Als Antoinette ergens voor gaat dan doet ze dat ook, een mooi voorbeeld voor al haar andere FloraNL collega’s in Nederland. Het doel van FloraNL is alle 200 aangesloten bloemisten in het hele land duurzaam te certificeren, zodat iedere FloraNL-bloemist zijn klanten ook landelijk duurzaamheid kan garanderen.”

 

Bezoekadres:

Bloemsierkunst Antoinette Glasbergen

Swentiboldstraat 4

6114 GK Susteren

www.antoinette-glasbergen.nlRampbestrijdingsplan Hoogwater Maas 2020 – 2023

 

 

16 oktober 2020
Maas
In het risicoprofiel van de Veiligheidsregio Limburg-Noord is de Maas als een dusdanig risicovol object benoemd dat hiervoor een rampbestrijdingsplan nodig is. Volgens de geldende procedure is het huidige rampbestrijdingsplan aan vervanging toe. Aangezien de Veiligheidsregio Zuid-Limburg ook haar planvorming voor de Maas moest vervangen, is besloten om samen met de veiligheidsregio Zuid-Limburg één gezamenlijk rampbestrijdingsplan Hoogwater Maas op te stellen.

Rampbestrijdingsplan

Het rampbestrijdingsplan Hoogwater-Maas beschrijft de procedurele aanpak van de Veiligheidsregio’s Limburg-Noord en Limburg-Zuid voor de verschillende hoogwaterscenario’s die zich kunnen voordoen in de Maas. Het plan is opgesteld om de gevolgen van hoogwater in het Limburgse deel van de Maas zoveel mogelijk te beperken en te bestrijden. Dit plan dient als kapstok voor alle individuele (onderliggende) plannen en wordt uiteindelijk vastgesteld door het algemeen bestuur van beide veiligheidsregio’s (Limburg-Noord en Zuid-Limburg).


Procedure

Op grond van de Algemene wet Bestuursrecht legt de Veiligheidsregio het concept Rampbestrijdingsplan ter inzage in het gemeentehuis en heeft u de mogelijkheid uw zienswijze kenbaar te maken. Het document ligt voor 6 weken ter inzage vanaf vrijdag 9 oktober 2020. U kunt het plan ter inzage vinden bij de receptie in het gemeentehuis van Echt-Susteren.


 


Persconferentie coronavirus 13 oktober in eenvoudige taal

Op dinsdag 13 oktober waren premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge weer op televisie.
Ze vertelden over strenge regels tegen het coronavirus.
De belangrijkste dingen leggen we uit.

Strenge regels vanaf 14 oktober

Er zijn veel besmettingen met corona.
Daarom zijn de regels aangepast.
De regels zijn streng.
Maar dat is echt nodig.
De regels gelden vanaf woensdag 14 oktober om 22.00 uur.
De regels gelden minstens 2 weken. Misschien nog langer.

Nieuwe regels voor groepen

 • Ontvang thuis maximaal 3 gasten per dag.
  Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • In een ruimte binnen mogen maximaal 30 mensen samen zijn.
  Kinderen tellen mee.
 • U mag met een groep van maximaal 4 mensen samen afspreken.
  Of met alle mensen die bij uw huishouden horen.
  Bijvoorbeeld in een bioscoop.
  Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Buiten mogen maximaal 4 personen samen zijn.
  Of alle mensen die bij 1 huishouden horen.
  Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.

Nieuwe regels voor het dagelijks leven

Winkels gaan uiterlijk om 20:00 uur dicht.
Er zijn geen koopavonden.
Alleen supermarkten mogen langer open.

Nieuwe regels voor sporten

 • Sporten mag alleen op 1,5 meter afstand van anderen.
  Sport alleen. Of in een team van maximaal 4 mensen.
  Wedstrijden zijn niet toegestaan.
  Dit geldt voor mensen van 18 jaar en ouder.
 • De sportregels gelden niet voor kinderen tot 18 jaar.
  Zij mogen wel in grotere teams sporten.
  Of wedstrijden spelen met teams van hun eigen club.
 • Sportkantines zijn gesloten.
 • Douches en kleedkamers zijn gesloten.

Nieuwe regels voor reizen

Ga zo min mogelijk op reis.
Gaat u wel op reis? Blijf dan zoveel mogelijk op uw vakantieadres. Bijvoorbeeld in uw vakantiehuisje.

Op reis naar het buitenland

Volg altijd de reisadviezen als u naar het buitenland wilt gaan.
De reisadviezen staan op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Niet vergeten:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand.
 • Ga niet naar plaatsen waar het druk is.
 • Nies en hoest in uw elleboog.
 • Was vaak uw handen met zeep.
 • Draag een mondkapje waar dat moet.
 • Bent u verkouden? Blijf dan thuis!
 • Heeft u koorts of bent u benauwd? Dan moeten alle huisgenoten thuis blijven.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.

Bellen met vragen over het coronavirus

 • Bel naar 0800 – 1351.
 • Of naar +31 20 205 1351 als u in het buitenland bent.
 • Het telefoonnummer is open van 8:00 uur tot 20:00 uur. Op maandag tot en met vrijdag.

Nieuwsbericht persconferentie

 • Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen

  Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere …

  Nieuwsbericht | 13-10-2020 | 19:15

Abdij Lilbosch nu ook digitaal te bezichtigen

 

 

15 oktober 2020
Abdij Lilbosch digitaal
Na de Amelbergabasiliek in Susteren en de Landricuskerk in Echt is nu ook Abdij Lilbosch in Pey digitaal te beleven. QR-codes en 360-graden beelden maken het mogelijk om 24 uur per dag een blik in het heden en verleden van deze bijzondere trappistenabdij te werpen.

Een digitaal kijkje nemen

De gemeente Echt-Susteren heeft in samenwerking met Creative Cactus een serie van digitale belevingen gemaakt. Mede dankzij een bijdrage van de provincie Limburg kunnen een tiental locaties met behulp van deze technologie digitaal zichtbaar worden gemaakt.


Hoe werkt het?

Op de parkeerplaats bij de abdij hangt een informatiebord met QR-codes. Door het scannen van deze codes met uw smartphone krijgt u toegang tot een digitale beleving van het interieur van de abdij. Bijzondere ruimtes zoals de kerk, refter, kapittelzaal en kloosterhof zijn opgenomen in de digitale beleving. Naast 360-graden beelden is er ook een aantal informatieve video’s te bekijken. Bent u niet in de gelegenheid om de abdij te bezoeken en de QR-codes te scannen? Dan kunt u ook vanuit thuis het cultureel erfgoed bekijken. Ga naar www.hetsmalstestukjenederland.nl en klik op ‘Beleef religieus erfgoed digitaal’.


Zelf proberen?

Ga dan naar de parkeerplaats ter plekke (Pepinusbrug 6 in Echt) en lees de instructie op het informatiebord. Scan vervolgens de QR-codes met uw smartphone. Veel plezier bij het ontdekken van het heden en verleden van deze bijzondere plek.

Vader abt en gids Piet Vinken bij het informatiebord met QR-codes.