Actueel Nieuws

Grootse herdenking rond de beëindiging van Wereldoorlog I

De gemeenten Echt-Susteren (NL), Maaseik (B) en Selfkant (D) organiseren op 17 en 18 november een grootse herdenking rond de beëindiging van Wereldoorlog I met als thema ‘Van ontwapening naar ontwapenend’. Het thema staat in relatie met de aftocht en de ontwapening van de Duitse troepen vanuit Maaseik, via de grensovergang Maaseik-Echt-Susteren naar Duits grondgebied. De nadruk van de herdenking ligt dan ook op verbroedering en wederzijds begrip (‘lest we forget’).

Onderdeel van deze manifestatie is onder andere een reenactment evenement, een stoet door het centrum van Maaseik en een herdenkingsconcert uitgevoerd door muziekverenigingen uit de drie gemeenten. Tevens worden er exposities gehouden en komt er een fietsroute die de gemeenten Maaseik, Echt-Susteren en Selfkant verbindt.

Burgemeester Hessels sluit woning

Burgemeester Jos Hessels van de gemeente Echt-Susteren heeft een woning aan de Beijerstraat 9 in Nieuwstadt gesloten i.v.m. een overtreding van de Opiumwet. Dit is de negende sluiting dit jaar.

In de woning zijn op 14 september 2018 een geruimde hennepplantage en 7,5 kg. gedroogde hennep aangetroffen. De woning is voor de duur van 3 maanden gesloten.

De woning is gesloten van dinsdag 30 oktober 2018 tot woensdag 30 januari 2019. Deze sluiting is op de woning bekend gemaakt. Het is voor iedereen verboden deze woning en bijbehorend erf te betreden. De sluiting gebeurt conform het Damoclesbeleid Echt-Susteren 2016.

LEF-TV aast op zendmachtiging: ‘Alles staat klaar’

De internetomroep LEF-TV lonkt naar de zendmachtiging in Echt-Susteren. Nu het beeld van de lokale omroep Echt-Susteren (LOES) op zwart staat, ligt de weg open voor anderen. LEF-TV staat al in de startblokken.

Zwart beeld bij de lokale omroep in Echt-Susteren. Ofschoon LOES eerder dit jaar als enige kandidaat een aanvraag indiende voor de zendmachtiging, werd begin oktober de stekker eruit getrokken. Wie voor de komende vijf jaar de licentie binnen hengelt is daardoor onduidelijk. Als LOES het niet doet, wil internetomroep LEF-TV het stokje wel overnemen. Een kandidaat met een LOES-verleden.

Toen LOES in 2016 werd verscheurd door een interne strijd, vertrok een groep vrijwilligers. Om hun hobby toch te kunnen uitoefenen, begonnen ze een eigen online-omroep: LEF-TV.

Interesse
Aanvankelijk wilde de club meedingen voor de zendmachtiging begin dit jaar, maar zag daar later vanaf. “Er was veel gaande bij LOES en wij wilden ons daar niet in mengen. We wilden niet bekendstaan als de club die eventueel de zendmachtiging van LOES zou afpakken”, aldus omroepvoorzitter Paula Cox.

Maar nu bij LOES niet meer wordt uitgezonden, en de omroep mogelijk niet meer meedingt om dé lokale omroep van Echt-Susteren te zijn, wil LEF-TV het gat opvullen. Cox: “Ik heb onze interesse ook kenbaar gemaakt bij de voorzitter van LOES.”

In gesprek met Cox lijkt de omroep al in de startblokken te staan. “Alles staat klaar. We kunnen veel, zijn modern en hebben jonge nieuwe technische mensen aan ons weten te binden. Daarnaast willen we geen ouderwetse toestanden zoals een pand huren.” Eerder liet de internetclub weten zich over reclame-inkomsten geen zorgen te maken, omdat ze “allemaal een breed netwerk hebben in de zakenwereld”.

Contact leggen
Het Commissariaat voor de Media, waar de licentieaanvraag moet worden ingediend, heeft nog geen besluit genomen over de zendmachtiging voor de komende jaren in Echt-Susteren. Woordvoerder Edgar van de Pas: “LOES had een verzoek ingediend, maar de gemeente heeft ons laten weten dat de zender op zwart gaat. Wij gaan nu contact leggen met LOES om daarover te spreken. In principe is het voor andere partijen mogelijk om, net zoals LOES, een aanvraag in te dienen

Bridgecursus voor beginners in de Westelijke Mijnstreek.

Heeft U altijd al willen bridgen, maar is het er nog niet van gekomen?

U krijgt binnenkort de gelegenheid om de beginselen van de Koning onder de kaartspelen, onder de knie te krijgen:

Zes samenwerkende bridgeclubs organiseren een bridgecursus voor beginners.

De cursus omvat twee keer twaalf wekelijkse bijeenkomsten van twee en een half uur. De eerste reeks van twaalf begint op 20 september 2018 en met de tweede reeks zal begin 2019 worden gestart. De lessen worden gegeven in het Gemeenschapshuis “De Baandert” Frans Erensstraat 12 te Sittard.

De kosten bedragen €65.= per twaalf lessen, exclusief het lesmateriaal.

Voor verdere informatie en/of aanmelding voor deelname kunt U terecht bij:

Loek Curvers, tel: 06 37 45 49 74

Betty Hellebrekers, tel: 046-4492478

Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs door een arts moeten worden gekeurd, kunnen op 7 september en 5 oktober terecht voor een keuring in Buurthuis St. Joris in Echt. Voor senioren met rijbewijs B kost de keuring € 35,- en voor chauffeurs (tot 75 jaar) met rijbewijs C/D/E kost dit € 55,-.

Voor meer informatie of een afspraak belt u tijdens kantooruren naar 088 23 23 300 om in contact te komen met het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen. U kunt natuurlijk ook zelf een afspraak inplannen via www.regelzorg.nl. Tip: maak tijdig een afspraak!

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en close-up