Actueel Nieuws

 

HERDENKING BIJ ABDIJ LILBOSCH ZONDAG 27 SEPTEMBER 2020

Het bestuur van de Stichting Op Vleugels der Vrijheid heeft helaas moeten besluiten dat de jaarlijkse herdenking op zondag 27 september bij het Hoofdmonument nabij de Abdij Lilbosch te Echt (Pey) dit jaar vanwege de coronamaatregelen en het nog steeds dreigende besmettingsgevaar op een sterk versoberde manier en in een afgeslankte vorm zal worden gehouden. Dit betekent dat slechts een kleine groep genodigden hierbij aanwezig zal zijn. Het komt in wezen neer op een herdenking zonder publiek.
Wij vragen iedereen, die niet is uitgenodigd, met klem deze keer niet naar de herdenking te komen. Daarmee helpt u ons deze herdenking op een zo veilig mogelijke manier te houden. Wij hopen dat u begrip hiervoor heeft.

Te uwer informatie vragen wij uw aandacht voor het volgende:
Op 3 september 2006 werd op initiatief van de Stichting Op Vleugels der Vrijheid een monument bij Abdij Lilbosch te Echt (Pey) onthuld. Dit monument, samen met inmiddels 6 gedenktekens op plaatsen in de Gemeente Echt-Susteren waar geallieerde vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort, vormen een eerbetoon aan de vliegtuigbemanningsleden die in deze donkere dagen uit onze geschiedenis hun leven hebben gegeven voor het herwinnen van onze vrijheid. Sinds 2006 wordt jaarlijks een herdenking bij dit Hoofdmonument gehouden en wel op de laatste zondag van september. Al vele jaren bezoeken de bestuursleden van de Stichting Op Vleugels der Vrijheid op de zaterdag voorafgaande aan de herdenking alle eerder genoemde gedenktekens en het graf van Flght Lieutenant John Arkle (Royal Air Force) op het kerkhof bij de Amalbergakerk te Susteren om op deze plaatsen een krans te leggen en even stil te staan bij de verschillende situaties waarbij deze militairen zijn omgekomen. Ook dit jaar zullen wij op een gepaste wijze en met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen dit bezoek op zaterdag 26 september realiseren.

Kijk ook naar onze website: www.opvleugelsdervrijheid.nl en onze facebookpagina.

Edwin Jacobsz,

Bestuurslid en ceremoniemeester Stichting Op Vleugels der VrijheidRoermond, 25 september 2020

 

Bisdomblad De Sleutel is vernieuwd

 

De Sleutel, het tijdschrift dat het bisdom Roermond al 47 jaar uitgeeft, heeft een complete metamorfose ondergaan. Dit weekeinde verschijnt de eerste editie van het bisdomblad in een totaal vernieuwde opzet.

Van een maandblad is het een kwartaalblad geworden. Als onderdeel van de vernieuwing is het magazine dikker en kleurrijker geworden. Ook de inhoud is breder van opzet en er is meer ruimte voor beeldmateriaal. Het bisdom hoopt met de vernieuwingen van De Sleutel een breder publiek aan te spreken dat geïnteresseerd is in geloof en leven in Limburg.

“De manier waarop mensen met elkaar communiceren, verandert voortdurend en als kerk proberen we bij de tijd te blijven met de wijze waarop we onze boodschap over het voetlicht brengen,” zegt woordvoerder Matheu Bemelmans van het bisdom. “Dat betekent anno 2020 een interessante mix van online en printmedia.” Naast de website, een wekelijkse digitale nieuwsbrief en het online magazine Clavis verschijnt voortaan vier keer per jaar het gerestylede magazine De Sleutel.

In het eerste nummer in de vernieuwde opzet is een interview te lezen met politicus Martijn van Helvert uit Sittard, die in de Tweede Kamer een gebedsruimte liet inrichten. Hij vertelt over zijn kerkbetrokkenheid in de rubriek ‘Mijn geloof’. ‘De lezer komt ook andere nieuwe rubrieken tegen als ‘Met hart en ziel’, ‘Kunstwerk onder de loep’ en ‘Selfie met Maria’. Uiteraard is er in het magazine ook veel aandacht voor kerk en corona en een reportage over Caritas045. Op het hoogtepunt van de coronacrisis deelden vrijwilligers van het diaconieproject in Parkstad veertienhonderd maaltijden per week uit. De Sleutel sprak met de initiatiefnemer Arend van der Heijden.

Een abonnement op De Sleutel kost € 29 per jaar. Nieuwe abonnees ontvangen een aardig  welkomstgeschenk. Een abonnement nemen of proefnummer bestellen kan via info@bisdom-roermond.nlInzamelronde grof tuinafval

In week 40 (28 september t/m 4 oktober) start in de gemeente de jaarlijkse inzamelronde voor grof tuinafval. Deze service biedt u de mogelijkheid om uw tuinafval gratis te laten ophalen. Tot uiterlijk 3 dagen voor de inzameldag kunt u uw grof tuinafval aanmelden via ICOMES via telefoonnummer 0800 – 020 10 43.
In bijgaand artikel kunt u meer lezen over de regels voor inzameling:
https://www.echt-susteren.nl/inzamelronde-grof-tuinafval

 


Echt-Susteren slaagt in afname afval maar zwerfvuil neemt toe

Echt-Susteren slaagt in afname afval maar zwerfvuil neemt toe

Dertig kilo restafval voor inwoners Echt-Susteren is het doel in 2025. Afbeelding: Archief De Limburger/Stefan Koopmans

Inwoners van Echt-Susteren bieden dit jaar nog maar 92 kilo restafval aan. Daarmee is de prognose van de gemeente ruimschoots gehaald. Zwerfvuil blijft echter een punt van aandacht.

De ingezette afvaltransitie in Echt-Susteren mag een succes worden genoemd. Sinds begin dit jaar moet afval gescheiden worden aangeboden. Dat zorgt voor een forse afname van het restafval. Werd er in 2017 nog 205 kilo restafval per persoon aangeboden, dit jaar is de verwachting dat daarvan nog 92 kilo overblijft. De gemeente had 130 kilo in 2020 en 110 kilo in 2021 als doel gesteld. Uiteindelijk moet het restafval in 2025 zijn teruggebracht tot 30 kilo per persoon.

Lees ook: Echt-Susteren gaat luie afvalscheider verleiden met euro’s

De cijfers stemmen het gemeentebestuur tot tevredenheid. De nieuwe manier van afvalinzameling werd ingevoerd vanwege de almaar stijgende kosten voor de verwerking en verbranding van restafval. Door de burger te laten betalen per aanbieding van de restafvalcontainer, wil de gemeente de afvalscheiding aan de voorkant stimuleren. Dit jaar komt het gemiddeld aantal aanbiedingen van deze container uit op 9,1 keer per huishouden. Volgend jaar wordt de grijze container daarom nog maar 13 keer opgehaald in plaats van de huidige 26 keer.

De inzameling van plastic, metaal en drankkartons (PMD) in zakken kan volgens de gemeente nog beter. Communicatie over wat wel en niet in de zak mag, wordt geïntensiveerd.

300 ton zwerfafval

Het zwerfafval neemt naar verwachting dit jaar met 50 procent toe, tot zo’n 300 ton. Daar worden ook de bijplaatsingen bij ondergrondse containers en afgekeurde PMD-zakken toe gerekend. De gemeente hoopt dat de invoering van statiegeld op plastic flesjes in 2021 en blikjes in 2022 voor een afname van het zwerfafval zorgt.


Dieven op zoek naar peperdure paardenzadels op Limburgse maneges

Dieven op zoek naar peperdure paardenzadels op Limburgse maneges

 

Manegehouder Peter Gradussen is blij dat de gestolen zadels weer bij de eigenaar terugkomen. Afbeelding: Jan-Paul Kuit

Met de aanhouding van een verdachte hoopt de politie een recente inbraakgolf bij Limburgse maneges te stoppen. Peperdure zadels blijven echter een gewild object voor het dievengilde.

„Om de twee à drie jaar zijn er bendes in Limburg actief die het gemunt hebben op paardenzadels”, weet een woordvoerder van de politie. „Er wordt dan met regelmaat door maneges gewaarschuwd om de zadels mee naar huis te nemen. En niet voor niks, merkzadels kosten zomaar een paar duizend euro.”

Lees ook: Zadels gestolen bij inbraak in manege Klipper in Limbricht

De politie vatte in de nacht van zondag op maandag een dief in de kraag die met zijn kompaan op de vlucht was geslagen na een inbraak. Bij manege Op de Berg in Echt had het duo even daarvoor vier dure rijzadels ontvreemd. De vluchtpoging eindigde met een crash van de vluchtauto bij Sint Joost. De politie kon één verdachte aanhouden, de ander ging er te voet vandoor en is nog niet gevonden.

Waakhond

Manegehouder Peter Gradussen van Op de Berg is blij dat de honden rond 23.30 uur aansloegen. „Wij wonen vlak bij de manege. Ook de buren hadden een auto zien staan met de achterklep open. Onze dochter, die op de manege woont, kon op de camera’s kijken en belde direct 112. Toevallig was een politiewagen in de buurt en toen die aankwam, reden de daders snel weg in hun BMW.”

Volgens Gradussen wisten de dieven wat ze zochten en waar ze moesten zijn. „De zadels zijn opgeborgen in speciale zadelkasten. Die waren met grof geweld opengebroken. Alle andere persoonlijke paardrijattributen lieten ze liggen. We hebben een aantal camera’s hangen maar in de ruimte van de zadelkasten, hebben ze het beeld op zwart gezet. Ze wisten precies wat ze deden. Vermoedelijk hebben ze tijdens een wedstrijddag, als hier zo’n honderd mensen lopen, de boel geïnspecteerd. Maar ik ben blij dat de zadels terugkomen.”

Grote slag

De zadelrovers wilden zondagnacht waarschijnlijk een grote slag slaan. Een klein half uur voor de inbraak in Echt was het raak bij manege Katsbek in Susteren. Volgens eigenaresse Sylvia van der Graaf zorgde de waakhond ervoor dat de dieven werden gestoord. „Er zijn geen zadels ontvreemd. Wel is de achterpoort vernield en zijn enkele zadelkasten opengebroken. Zadels zijn niet eenvoudig traceerbaar, het zijn geen unieke items. Voor dieven is het een kwestie van snel geld verdienen.”

Dezelfde nacht is ook bij manege De Blauwe Steen in Wijnandsrade ingebroken. Volgens Wilma Meijer van die manege zijn de dieven met slechts één zadel aan de haal gegaan. „Ik had de mensen juist gewaarschuwd om hun zadels mee naar huis te nemen na een inbraak vorige week in Aalbeek. Een geluk bij een ongeluk.”

De politie heeft de zaak in onderzoek.Corona zet alsnog streep door Burendag Echt

Corona zet alsnog streep door Burendag Echt

 

Foto ter illustratie. Afbeelding: Archief De Limburger/Patrick Daxenbichler

Een domper voor de organisatie van Burendag in Echt-Noord. De gemeente geeft geen toestemming voor de traditionele rommelmarkt omdat die niet tijdig is aangemeld.

Voor het buurtfeest met rommelmarkt geldt officieel een meldingsplicht bij de gemeente. Daar werd in het verleden echter soepel mee omgegaan. De organisatie laat weten ook voorheen nooit een melding te hebben gedaan. Dit jaar was het vanwege de coronacrisis lange tijd onzeker of burendag überhaupt door zou gaan. Toen de coronamaatregelen enigszins werden versoepeld en kleine evenementen weer doorgingen, dacht de buurt- en seniorenvereniging Sint Joris in Echt-Noord nog snel een rommelmarkt te kunnen houden op 26 september.

Een aankondiging op de website van De Limburgeralarmeerde echter de gemeente Echt-Susteren die niet op de hoogte was van het evenement. Een woordvoerder laat weten dat een melding uiterlijk zes weken vooraf moet worden gedaan. „Die tijd hebben we tegenwoordig hard nodig om te beoordelen of een evenement veilig georganiseerd kan worden met inachtneming van de coronamaatregelen.”

Jay van Veghel van de organisatie heeft begrip voor de opstelling van de gemeente. „We zijn ook gewoon te laat geweest met de melding. We houden nu een kleinschalig buurtfeest en hopen dat volgend jaar weer alles normaal kan plaatsvinden.”Heiligdomsvaart Susteren vanwege coronapandemie alvast verzet naar 2022

Heiligdomsvaart Susteren vanwege coronapandemie alvast verzet naar 2022

 

De Reliekenstoet tijdens de Heiligdomsvaart in Susteren trekt duizenden bezoekers. Afbeelding: Archief De Limburger/Ermindo Armino

De organisatie van de Heiligdomsvaart heeft het besluit daarover nu al moeten nemen gezien de voorbereidingstijd die normaal gesproken nodig is. Het culturele evenement, dat eens in de zeven jaar wordt gehouden, stond van 27 augustus tot en met 12 september 2021 op het programma. Volgens voorzitter Harry Lempens was er geen andere mogelijkheid. „Over een maand zou regisseur Karel Fiddelers al gaan beginnen met het zoeken naar de meer dan honderd deelnemers voor het openluchtspel. Meteen daarna zouden de repetities beginnen. Ook vraagt de historische Reliekenstoet met meer dan 1200 deelnemers de nodige voorbereidingen. Gelet op de onzekerheid rondom het coronavirus, is besloten de Heiligdomsvaart uit te stellen.”

„Een lastig maar onvermijdelijk besluit”, stelt woordvoerder Peter Eberson namens de Stichting Heiligdomsvaart Susteren. „Als je eenmaal bent begonnen met de voorbereidingen, is er geen weg meer terug. In samenwerking met het kerkbestuur hebben we deze beslissing genomen. Financiële gevolgen heeft het jaar uitstel niet. Het zou sowieso lastig zijn geweest in deze tijd om voldoende sponsoren te vinden, zo was onze verwachting.”

Het openluchtspel wordt uitgevoerd in een tijdelijk theater dat naast de basiliek in Susteren wordt gebouwd. Ook dit bouwen vergt maanden voorbereiding. De tien voorstellingen en de culturele Reliekenstoet trekken gemiddeld meer dan 30.000 bezoekers. De Heiligdomsvaart wordt al eeuwen in Susteren gehouden, in de huidige vorm sinds 1888. Alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ging de Heiligdomsvaart volledig afgelast.Energiebesparende maatregelen huiseigenaren in Echt Susteren

 

 

11 september 2020
groene energie
Het Rijk heeft extra financiële middelen vrijgemaakt om huiseigenaren voor te lichten en te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. De gemeente maakt gebruik van deze regeling genaamd “Regeling Reductie Energiegebruik” door de lokale Energie Coöperatie een subsidie te verstrekken zodat zij u kunnen helpen bij het verduurzamen van uw woning.

Energiebesparende producten

Huiseigenaren uit de gemeente Echt Susteren kunnen bij de coöperatie een voucher van €70,- aanvragen (maximaal 1 voucher per huiseigenaar/woning) en hiervan kleine energiebesparende producten aanschaffen zoals tochtstrips, radiatorfolie, energiebesparende LED lampen, slimme radiatorkranen, isolatiemateriaal, waterbesparende douchekop, energieverbruikmeters, een slimme thermostaat, radiatorventilator, waterzijdig inregelen CV, luchtafscheider CV, vuilafscheider CV, kraanfilter en advies over het verduurzamen van de woning. De voucher is geldig tot 28 februari 2021. 


Voucher aanvragen

Door het aanvragen van de voucher bent u automatisch tot 31 december 2021 lid van de Energie Coöperatie Echt Susteren Energie. Hierdoor kunt u ook na 28 februari 2021 gebruik maken van hun adviesdiensten. Kijk voor meer informatie en het aanvragen van de voucher op www.echtsusterenenergie.nl (voor aanvragen voucher kies– RRE actie). Wacht niet te lang met uw aanvraag, wan het aantal vouchers is beperkt.

 

 Wijziging bestemmingsplan Klooster Koningsbosch

31 juli 2020

 

 

 

Het bestemmingsplan rond het Klooster Koningsbosch wordt gewijzigd. Met het wijzigen wil de gemeente verzekeren dat het klooster gerestaureerd wordt, voordat er woningen gebouwd mogen worden.

Geen vergunning verstrekt

Eind 2018 besloot het College van B&W, na een negatief advies van bureau Bibob, om geen vergunning te verstrekken aan de toenmalige ontwikkelaar. Deze wilde er een hotel, restaurant en wellness-centrum realiseren. De vergunning is geweigerd omdat het project mogelijk met crimineel geld gefinancierd zou worden.


Zekerheid

Omdat (nog) niet bekend is of en door wie het project wordt voortgezet, wil de gemeente het bestemmingsplan wijzigen. Dit gebeurt om ervan verzekerd te zijn dat het klooster eerst gerestaureerd wordt. Het gewijzigde bestemmingsplan ligt nog tot en met 21 augustus ter inzage in het gemeentehuis in Echt.